Låna pengar till husrenovering

Orsaken till att behöva låna pengar kan vara av många skiftande slag. Låneinstituten är också villiga att låna ut till vad som helst för vad de tycker är skälig ränta. Att låna pengar till husrenovering skiljer sig inte så mycket åt än vad behov till andra saker gör, men om man har en marginal i sitt bolån så blir det skillnad.

I princip finns det två typer av lån för ett sådant behov, bolån eller privatlån. Dessutom är storleken på kostnaden för lånen av avgörande betydelse. En mycket omfattande renovering kan bli väldigt dyr om vanligt privatlån är enda alternativet. Å andra sidan vid ett mindre reparationsbehov som drar ett mindre belopp, och om man kan betala tillbaka lånet snabbt, så blir kostnaden låg även med ett vanligt konsumtionslån. Samtidigt är en investering i egen fastighet så mycket mer värd än inköp av lösöre och då kan ett dyrare lån kännas mer relevant. Här följer några tips från Creddit.se.

Höja bolånet

Bolån har låg ränta vilket naturligtvis beror på att långivaren har en större säkerhet för lånet, medan ett privatlån in blanco endast bygger på låntagarens utsikter att betala tillbaka lånet. En god inkomst och bra ekonomi i övrigt underlättar för alla typer av penninglån och dess räntekostnad.

För privatlån är räntan rörlig och sätts individuellt. Privatlån kan beviljas på dessa premisser och är bästa alternativet om taket på bolånet är nått. Reglerna säger att ett bolån kan lämnas för upp till 85 procent av fastighetens värde. Exempelvis, om villan är värd 2 miljoner så kan man få bolån på maximalt 1,7 miljoner kronor. Om då ett nuvarande lån ligger på 1,5 miljoner så kan man få låna 200 000 kronor.

En rejäl uppfräschning av ett hus kan också leda till att värdet kan höjas efter genomförd renovering. Den som tvingas till att ta ett privatlån kan då i efterhand få ett bolån att betala husrenoveringens privatlån med. Då sänker man garanterat räntan och därmed kommer även månadsbetalningarna att minska.