Åtgärder för att spara el

Det är många som vill försöka spara på elen hemma, både för kostnadernas och miljöns skull. Det är dock inte alltid lätt att veta vad som drar mest energi. I ett normalt hushåll står uppvärmningen för ungefär 60 % av elförbrukningen. Därefter kommer varmvatten som står för 20 procent och så 20 procent som går till så kallad hushållsel, det vill säga lampor, kylskåp, diskmaskin och liknande. Här kommer några tips:

Spara el

Sänk värmen hemma

Genom att sänka temperaturen med en grad kan du spara upp till ca 150 kr per rum och år. Att ha på sig en långärmad tröja och ett par tofflor hemma kan ofta vara en vanesak. Du kan också sänka temperaturen i de rum som du använder sällan – många uppskattar till exempel lite svalare sovrum, och självklart behöver det inte vara full värme hela tiden i till exempel gästrum som används sällan. Sänk också temperaturen hemma om du åker iväg på semester.

Lampor, kök och dusch

Genom att byta ut dina tio mest använda glödlampor mot lågenergilampor kan du spara omkring 500 kr per år. Till vardags kan du tänka på att alltid fylla diskmaskinen och att skrapa av matrester från tallrikarna i stället för att skölja av dem under rinnande vatten. Tänk också på att tina mat i kylen och att använda mikrovågsugn i stället för ugnen om du behöver värma mat. Att använda vattenkokaren för att koka upp vatten till te eller till exempel pasta är också en god vardagsvana. Och ta hellre en snabb dusch än ett varmt bad, det mår dessutom mångas hud mycket bra av.

En social aspekt på energiförbrukning är också att det i princip alltid är billigare och mer energisparande att bo många tillsammans snarare än att ha hushåll för bara en person. Varför inte prova på att bo i kollektiv till exempel?