Allt fler svenskar väljer att skydda sitt hus eller lägenhet med ett hemlarm. Ett larm för bostaden kan fungera på olika sätt och kan antingen ge ifrån sig ett högt ljud som signalerar till grannar och förbipasserande att något inte står rätt till, men det kan också automatiskt skicka en signal till ett vaktbolag eller polisen. De flesta larm verkar med sensorer som meddelar om någon går in i huset eller lägenheten medan larmet är påslaget, men det finns även larm med kameror där du kan se vad som händer i olika delar av din bostad via din smartphone. Hos Låskompaniet hittar du larm från Yale.
Larm skyddar mot tjuvar
Inbrottslarm har visat sig vara otroligt effektivt när det gäller att skydda sig mot tjuvar och inbrott i bostaden. Många villaägare fuskar och låter sätta upp klistermärken på fönster och dörrar som meddelar att ett larm finns installerat trots att så inte är fallet. Tjuvar som håller bostaden under uppsikt under en längre period kan dock lätt avslöja den här typen av skojare, på samma sätt som de kan avgöra var larmets sensorer finns uppsatta och hitta en alternativ väg in. Det bästa skyddet är därför ett ordentligt larm som installeras av en auktoriserad och professionell yrkesutövare som kan hitta kryphålen och de dolda vinklarna i just din bostad. Ofta kan en kombination av ett larm som låter högt och samtidigt skickar iväg en signal till vakt- eller larmbolaget vara att föredra.
Välj larmkod med omsorg
De flesta larm slås av och på med en kod, på en dosa som är installerad i hallen eller vid den ingång som du använder för att gå in i fastigheten. Detta gör att du lätt kan slå på och av larmet i samband med att du går in och ut ur bostaden. Skulle du inte hinna trycka in koden och därmed slå av larmet i tid, sätts larmet igång och en hög ton börjar ljuda och ditt lokala vaktbolag larmas, som om en inkräktare gått in i din bostad. Placera därför dosan nära ytterdörren och välj en kod som du garanterat kommer ihåg - men som samtidigt är svår nog för en tjuv att lista ut.